Dosledno prateći najsavremenije trendove u industriji teretnih vozila, posebno u razvoju i proizvodnji teških kamiona za dugolinijske prevoze, nemački Krone je za učešće na ovogodišnjoj najvećoj smotri komercijalnih vozila u Evropi, hanoverskoj izložbi IAA Transportation, odabrao moto “Mission beyond zero”. Pod tim sloganom izložio je nekoliko eksponata koji nagoveštavaju njegovu viziju drumskog prevoza u ovoj i narednim decenijama.

Posetioci hanoverske fešte (koja je ovog puta protekla u znaku sveprisutne struje), a to su pretežno profesionalci u transportu i logistici, uz mogućnost da razgledaju deo Kroneovog konvencionalnog, ali u detaljima modernizovanog programa, najviše interesovanja su, očekivano, pokazali za “elektrifikovanim” poluprikolicama i najmodernijim telematskim sistemima.

Zvezda velikog štanda bila je poluprikolica Krone eMega Liner: moderna klasična “zavesarka” s inovativnim pogonom koji objedinjuje dva megatrenda – održivost i elektrifikaciju. Nastala kao deo saradnje sa start-up kompanijom Trailer Dynamics, eMega Liner će, kada uđe u serijsku proizvodnju, vlasnicima klasičnih tegljača omogućiti smanjenu potrošnju dizela i emisiju ugljen-dioksida za 20 do 40 odsto! Snažna (srednja) e-osovina je srce inovativne tehnologije, koja u određenim situacija u vožnji (polazak, preticanje, vožnja na usponu) podržava pogon tegljača. Električnu energiju obnavlja (dopunjuje) rekuperacijom – pri svakom kočenju vučnog voza (tegljača i same poluprikolice). Inteligentni upravljački softver, još jedan tehničko-tehnološki vrhunac, stara se o optimalnom korišćenju i distribuciji električne energije iz baterija na celoj ruti kojom se vozi. Pojednostavljeno, sistem poluprikolice se transformiše u električni plug-in hibrid, inteligentnim kombinovanjem e-poluprikolice i dizel tegljača. Osim što smanjuje potrošnju klasičnog tegljača s dizel pogonom, novo rešenje nudi izuzetan potencijal za potpuno električne tegljače (pokretane strujom iz baterija ili nastalom sagorevanjem vodonika u gorivim ćelijama) jer omogućava autonomiju, odnosno potpuno elektrifikovan transport teške robe na velike udaljenosti, čak i do 1.000 km.

Krone je, na sličan način kao eMega Liner, “elektrifikovao” još jedan od svojih prodajnih bestselera: poluprikolicu-hladnjaču iz dobro poznate serije Cool Liner. Hanoverski eksponat – eCool LIner sa Celsineo rashladnom jedinicom, još jedan je veliki korak ka ekološkoj i ekonomskoj održivosti drumskog transporta. U inovativnoj eCool LIner poluprikolici sistem za hlađenje omogućava da se termo osetljiv teret hladi bez emisije štetnih gasova. Celsineo, zajednički brend Krone i Liebherra, ponudio je novu klasu sistema za hlađenje zasnovanu na principu tri plug-and-play modula za hlađenje istog dizajna, koji je sada dostupan i u potpuno električnoj verziji. Sistem visokog napona od 800 V u ne samo da napaja potpuno električni Celsineo sistem za hlađenje (koji ima prosečan zahtev za snagom od 15 kW u fazi hlađenja tereta), već takođe napaja i električni pogon e-poluprikolice.

(Foto: Sejari/Promo)

Krone je predstavio još jednu verziju poluprikolice-hladnjače eCool Liner za održivi rashladni transport sa potpuno električnim sistemom hlađenja Carrier Vector HE 19. Srednja osovina poluprikolice postupkom rekuperacije napaja bateriju postavljenu uzdužno. Posredstvom inteligentne kontrolne elektronike, omogućava potpuno električni sistem hlađenja, tako da i ovaj eCool Liner u potpunosti radi bez dizel jedinice, pa sistem za hlađenje ne emituje CO2 ili druge štetne gasove i materije. Dodatni efekat održivosti je niža emisija buke potpuno električnog sistema za hlađenje, što omogućava isporuku robe noću.

U Hanoveru je Krone predstavio i inteligentnu Box Liner Automatic kontejnersku šasiju. Pri transportu kontejnera često je unapred nejasno koja veličina kontejnera se mora prevoziti. Vozaču se obično daju ove informacije neposredno pre utovara, a zatim mora da prilagodi šasiju kontejnera, što uključuje brojne operacije i to u što kraćem roku. Inovativno konceptno vozilo Box Liner eLTU 50 Traction Automatic ima opciju automatskih predpodešavanja. Vozač može udobno i bezbedno da pokrene podešavanje šasije za transport kontejnera pritiskom na dugme na daljinskom upravljaču iz kabine kamiona. U poređenju sa standardnom procedurom, nova Krone tehnologija predstavlja kvantni skok. Za vozača ovo ne predstavlja samo fizičko olakšanje, već i značajno poboljšanu bezbednost. Istovremeno, izbegava se pogrešno podešavanje šasije. Nova automatska funkcija takođe pozitivno utiče na brzinu pretovara pa se očekuje da će manipulacija kontejnerima na lučkim dokovima biti efikasnija za oko deset odsto.

O brojnim avangardnim tematskim, digitalizovanim sistemima, od kojih su neki već u serijskim vozilima, a mnogi će tek pristižu – drugom prilikom, jer zavređuju jednaku, ako ne i veću pažnju od opisanih inovacija.

Sejari doo – generalni zastupnik KRONE vozila za Srbiju i Crnu Goru

Za više informacija, molimo obratite se na:
Sejari d.o.o.
Prekonoška 32 (ranije Autoput za Zagreb 15)
11199 Novi Beograd
011/26 08 700
info@sejari.co.rs