Miloš Marijić, direktor Sejari doo Beograd – Već 20 godina kupcima u Srbiji isporučujemo najkvalitetnija komercijalna vozila

Miloš Marijić – Direktor Sejari doo Beograd

Godine 1972. gospodin Fahim Sejari osnovao je porodično preduzeće Sejari GmbH u predgrađu Minhena. Imao je ideju da ponudi profesionalno remontovana komercijalna vozila svima, od velikih korporacija do malih kupaca. Iz iskustva i znanja, od male porodične firme, postala je međunarodna kompanija sa stalnim rastom.

Početkom devedesetih otvorene su prve podružnice u Sloveniji i Hrvatskoj. Usledilo je dalje osnivanje i proširenje u Bosni i Hercegovini, Srbiji i Crnoj Gori. Danas Sejari Holding pokriva teritoriju cele bivše Jugoslavije proizvodima renomiranih proizvođača.

Sa Milošem Marijićem, direktorom kompanije Sejari doo u Srbiji razgovaramo o počecima kompanije, uticaju pandemije na poslovanje, kao i planovima za naredni period.
– Godine 1987. porodično preduzeće proširilo se na današnje Sejari Kraftfahrzeuge GmbH. Sve veći broj zaposlenih i veća potreba za izložbenim prostorom zahtevali su novo sedište kompanije. Danas u Odelzhausenu postoje i radionica od 1.500 m2 i poslovni prostor od 300 m2 na ukupnoj površini od 15.000 m2.

Naše preduzeće je sa radom u Srbiji počelo pre tačno 20 godina. Na tržištu Srbije, Crne Gore i Makedonije smo generalni zastupnik i distributer svetski poznatog proizvođača KRONE. Osim novih KRONE vozila bavimo se i prodajom polovnih autobusa, kamiona i drugih priključnih vozila.

KRONE je firma koju zastupate na tržištu Srbije. Koje su prednosti njihovih proizvoda u odnosu na konkurenciju?

– Grupacija KRONE je drugi najveći proizvođač kamionskih prikolica i poluprikolica u Evropi. Grupacija za komercijalna vozila KRONE je deo Bernard Krone Holdinga, sa sedištem u Spelleu u okrugu Emsland.

Već 110 godina kvalitet i inovacije su načelo KRONE korporativne filozofije. Upravo ta tradicija i načela rada su nešto što ih izdvaja u startu od konkurencije. Iskustvo i ekspertski timovi koje kompanija poseduje, uz primenu najnovijih tehnologija, su garancija da će se na kraju dobiti izuzetno kvalitetan proizvod na zadovoljstvo krajnjih korisnika, kupaca iz svih delova sveta, kao i iz Srbije.

KRONE proizvodi postavljaju nove standarde u smislu ekologije i ekonomičnosti. Sutrašnji svet je glavni prioritet, a KRONE je sebi postavio visoke ekološke ciljeve za budućnost.

Brend KRONE naša firma uspešno zastupa na teritoriji Srbije već 19 godina. Za taj period stekli smo poverenje velikog broja domaćih kupaca, visokim kvalitetom proizvoda, kao i odlično organizovanom podrškom u nabavci delova i servisom za sve tipove KRONE vozila.

Vredi istaći da je KRONE apsolutni vladar u segmentu novih poluprikolica za prevoz kontejnera sa tržišnim udelom oko 90%, dok je u segmentu hladnjača na drugom mestu sa tržišnim udelom od oko 30%. Ponosimo se time što smo predstavnici tako velike i uspešne kompanije.

Iako izazovna, za Vašu kompaniju je prethodna godina bila uspešna. Na koji način ste uspeli da se izborite sa izazovima?

– Prošla godina je bila veoma izazovna za sve privredne grane, a posebno auto-industriju. Putnički saobraćaj je bio obustavljen ili sveden na minimum, dok je prevoz robe kopnenim putem doživeo veliku ekspanziju. Uzevši u obzir sve nove okolnosti, mi smo se orijentisali prvenstveno na poluprikolice i hladnjače, te prilagodili zahtevima tržišta i prevoznika, što je na kraju rezultiralo jako dobrim rezultatima, iako je godina za sve bila veoma teška.

PROFI-LINER-4

Iza vas je i uspešnih devet meseci u ovoj godini. Šta očekujete u poslednjem kvartalu, odnosno da li će i ova godina biti do kraja uspešna?

– Kao što sam napomenuo, prošle godine smo morali da se preorijentišemo u našem radu i prilagodimo novim okolnostima, što je počelo da daje dobre rezultate. Ta pozitivna praksa se nastavila i ove godine pa su rezultati čak i bolji. Sveukupno gledano, veoma smo zadovoljni rezultatima prvih devet meseci. Do sada smo isporučili oko 200 vozila, od čega 140 Krone priključnih vozila što je odličan rezultat za novonastale okolnosti na tržištu prevoza putnika i robe.

Do kraja godine očekujemo potvrdu nekih dugoročnih ugovora i poslova za narednu godinu, te realizaciju dogovorenih isporuka, tako da će ovaj broj isporučenih vozila biti sigurno veći.

Da li smatrate da će u narednom periodu biti izražen uticaj rasta cena na finalni proizvod i plasman na domaćem tržištu?

– Cena finalnog proizvoda umnogome zavisi od cene energenata na svetskom tržištu. S obzirom na to da cene energenata kao što je struja, gas, nafta, skaču u poslednjih nekoliko meseci, logično je očekivati da će doći do poskupljenja i našeg proizvoda. U toku ove godine u par navrata je došlo do povećanja cene finalnog prozvoda, ali još jednom napominjem da sve zavisi od rasta cena na globalnom nivou, pre svega sirovina, repromaterijala, kao i energenata.

Kakvi su planovi za narednu godinu, a kada se uzmu u obzir globalna ekonomska predviđanja u vezi sa energentima i cenom sirovina?

– Planove za iduću godinu je ovog trenutka nerealno postaviti. Mi smo sa predstavnicima fabrike Krone već dogovorili određenu količinu poluprikolica za iduću godinu koja je planirana da se pusti u proizvodnju. Za prvi i drugi kvartal iduće godine imamo dovoljan broj prikolica, a za kasnije, videćemo u zavisnosti od celokupne situacije. Pratićemo dešavanja na svetskom i evropskom tržištu, potražnju od strane kupaca i potrebe naših prevoznika i s tim u vezi blagovremeno poručivati vozila.

Važno je istaći, da moramo misliti na Krone klijente i snabdevati ih vozilima prema njihovim planovima, projekcijama i dogovoru sa nama.