ST prevoz – Uz hladnjače Krone pouzdano i profitabilno s jednog kraja Evrope na drugi

ST prevoz – Uz hladnjače Krone pouzdano i profitabilno s jednog kraja Evrope na drugi

4 oktobra, 2023
Objavio: Sejari d.o.o. Beograd

Foto: Sejari doo

U proteklih dvadesetak godina afirmisale su se kao vozila spremna za svaki transportni izazov, bez obzira na destinaciju – od istočnih obala Porugala do zapadnog Urala, od juga Turske do krajnjeg severa Norveške.

ST prevoz je jedan od uglednih i većih članova srpske “petorke” koja u voznim parkovima ima isključivo ili pretežno poluprikolice-hladnjače. Kao i većina u transportnoj branši, ST prevoz je počeo skromno – samo jednim vozilom.

– Začetnik prevozničkog posla je otac Stojan, po kojem je kompanija i dobila ime. Sada već davne 1991. formirao je transportno preduzeće i , što je svakako neobično, domaćim tegljačem (FAP-om 1620) započeo prevoze na međunarodnim turama – kaže vlasnik i direktor, Staniša Kurešević, koji se u porodični posao uključio 2003. godine.

– U početku, ST prevoz je svoje usluge pružao najmasovnijim priključnim vozilima, s ceradama, ali smo vremenom uvideli da treba brzo odgovoriti na tržišne zahteve, pa smo počeli s kupovinama poluprikolica-hladnjača. Danas u voznom parku, angažovanom pretežno u međunarodnom transportu, imamo samo takva vozila, ukupno ih je oko 140, a toliko je i tegljača četiri različita brenda (dominira sedamdesetak Volvoa, oko 50 vozila je s Mercedesovom značkom, po 10 iz programa Scania i MAN i četiri iz Ivecove game teških tegljača) – nastavlja Kurešević.

Poput tegljača, šarolika je i flota poluprikolica-hladnjača: najviše ih je iz programa najvećeg evropskog proizvođača, a drugi po zastupljenosti je Krone – trenutno sa 15 jedinica. Prvu novu Krone poluprikolicu-hladnjaču ST prevoz je kupio 2004. godine – bio je to eksponat izložen na tadašnjem sajmu komercijalnih vozila u Beogradu. U svakodnevnoj eksploataciji danas najstarija Krone poluprikolica-hladnjača je iz 2015-te, a najmlađe su dve iz ove godine iz familije Cool Liner.

– Naša politika obnove i širenja voznog parka se donekle razlikuje od konkurencije, jer i tegljače i poluprikolice eksploatišemo i duže od 10 godina, sve dok ima ekonomske opravdanosti, odnosno dok donose profit i dok nema potrebe za velikim ulaganjima u popravke. Naravno, važan faktor dobre tehničke kondicije starijih vozila, što podrazumeva i Krone poluprikolice-hladnjače, svakako je redovno, kvalitetno održavanje. Posedujemo sopstvenu radionicu sa 13 visokostručnih majstora, koji brižno održavaju naša vozila, ali su stekli iskustva u otklanjaju i vrlo ozbiljnih kvarova. Recimo, osposobljeni su za sve intervencije na hladnjačama, što podrazumeva popravke rashladnih jedinica, podvozja, manjih oštećenja na tovarnim prostorima , ali i zamenu velikih termičkih izolovanih panela, koje od Kronea nabavljamo kao i svaki drugi rezervni deo – naglašava Staniša Kurešević.

Staniša Kurešević, vlasnik i direktor kompanije ST prevoz (Foto: Sejari doo)

– Zadovoljan sam kvalitetom i profitabilnošću Krone poluprikolica, što ilustruje i ovogodišnja kupovina dva nova vozila. Proizvođač je sasvim dobro odmerio odnos cene, kvaliteta i eksploatacionih performansi. Ono po čemu je konkurencija za točak ispred jeste snabdevanje rezervnim delovima: ponekad nešto duže čekamo na neki od delova, recimo panela. Nama je, naime, neisplativo da za 15 vozila formirano veliki lager delova, ali, zahvaljujući odličnoj saradnji s uvoznikom, kompanijom Sejari d.o.o, sve eventualne probleme uspešno rešavamo na obostrano zadovoljstvo – kaže 43-godišnji Kurešević.

– Imali smo nameru da u ovoj godini kupimo veći broj novih tegljača i, vrlo verovatno, još nekoliko novih poluprikolicama-hladnjača. U izgledu su bili i novi aranžmani s Krone vozilima, ali smo sve planove pomerili za narednu godinu, pod uslovom da nam tržišni uslovi dopuste investicije u novu opremu. Trenutno su i u Srbiji i u okruženju, ali, slobodan sam da procenim, i u većem delu Evrope, smanjene potrebe za transportnim uslugama. Uz to, stalno poskupljuje gorivo, rastu troškovi za održavanje i za druge namene, a zbog trenutno veće ponude od potražnje padaju cene prevoza, što ugrožava ne samo naše, nego i poslovanje svih transportera. Uz nekoliko stalnih klijenata, ostali naručioci naših usluga su sa ‘otvorenog’ tržišta – iz susednih država i cele Evrope, na kojem je konkurencija sve bespoštednija, pa nam glavna briga nije nedostatak vozača već puna uposlenost kompletne flote. Zato nam je od izuzetne važnosti da klijentima možemo da ponudimo striktno poštovanje rokova i maksimalnu pouzdanost usluga. Jedan od oslonaca nam je svakako i visoka pogonska spremnost Krone vozila – naglašava direktor ST prevoza.

 

Sejari doo – generalni zastupnik KRONE vozila za Srbiju i Crnu Goru

Za više informacija, molimo obratite se na:
Sejari d.o.o.
Prekonoška 32 (ranije Autoput za Zagreb 15)
11199 Novi Beograd
011/26 08 700
info@sejari.co.rs